zondag 11 juli 2010

Blij weerzien met Youssou N'Dour op Sfinks

Sfinks Mixed mikt dit jaar hoog: met Youssou N'Dour, Goran Bregovic en Bart Peeters staan er heel wat gevestigde waarden.

Het Boechoutse festival leidt ons ook dit jaar, tijdens de 35ste editie, langs onverwachte ritmes, bijzondere rituelen, ongehoorde melodieën en wonderlijke ontmoetingen. Met een brede interesse-sfeer die zowel muziek en dans, film en circus als alternatieve feestjes en ontboezemende klanken voor iedereen omvat.

Feesten betekent ook oude bekenden terugzien en daar zit Sfinks goed. Op vrijdagavond beginnen de optredens om 17 uur. Die dag mogen de inwoners van Boechout en de omliggende gemeenten er gratis in. Die van Hove en Mortsel kennen dat al, vanaf dit jaar komen ook de Borsbekenaren er gratis in.

Die avond klimt iets na negen uur Goran Bregovic op het podium met The Weddings And Funerals Orchestra. Deze rasartiest zagen we al twee keer in Boechout. Zijn optreden in 2000 blijft een van de meest memorabele souvenirs.

Zaterdag kun je weer in de Club- en de Concerttent concerten bijwonen of de diverse acts op de festivalweide over je heen laten waaien. Top of the bill is Youssou N'Dour & Le Super Étoile de Dakar. Uitleg overbodig. Een van de snelst rijzende Congolese sterren is Aimelia Lias.

Zondag is naar gewoonte een hoogdag. Absoluut merkwaardig zijn de Koreaanse Ahn Sook-Sun met haar klassieke gezangen/vertellingen en de Nigeriaan Koudede, de revelatie van het Festival du Desert in de Sahara.

Het festival wordt afgesloten door Bart Peeters en zijn gezellen. Dat zijn de Marokkaanse percussionist Abdellah Marrakchi, de roffelende Baskische tweelingzusjes Ttukunak en de danser Saidjah. Dit jaar zul je hen niet treffen op de Belgische podia, omdat Peeters zijn volgende tournee voorbereidt.

Eerder werden al andere namen, zoals onder andere het Cubaanse Orquesta Buena Vista Social Club, het Portugese Terrakota, het Spaanse Canteca de Macao, het Britse Peyoti for President en het Braziliaans Céu, bekendgemaakt.

Combitickets kosten 50 euro in voorverkoop en 70 euro aan de deur. Een dagticket voor vrijdag kost 16 euro in voorverkoop en 20 euro aan de deur. Voor zaterdag of zondag betaalt u 25 euro in voorverkoop of 35 aan de kassa. Kinderen tot en met 13 jaar mogen gratis binnen. De voorverkoop start op 1 mei en eindigt op donderdag 23 juli. (ldl)

Website : Sfinks

Geen opmerkingen: