maandag 6 december 2010

Tom en Peter weer duo

Ruim twee jaar na 'Matroesjka's' vinden Tom Van Dyck en Peter Van den Begin elkaar als acteurs terug. Niet in een harde tv-reeks en niet op tv maar in een geestige bioscoopfilm: 'Frits en Freddy'.

Als Ray Van Mechelen en Vincent Dockx behoorden Peter Van den Begin en Tom Van Dyck al in 2006 tot de basiscast van Matroesjka's en toen de succesvolle reeks over vrouwenhandel in 2008 terugkeerde, waren ze er opnieuw bij. Voor Van Dyck en Van Den Begin bleef het tot dusver bij die samenwerking, maar daar komt op 15 december verandering in dankzij de komedie Frits en Freddy. Dat is niet toevallig een productie van Marc Punt en Guy Goossens die ook de makers van Matroesjka's waren.

In tijden dat de Vlaamse publiekscinema graag de kaart van de romantische komedie trekt - denk Zot van A en Smoorverliefd - zou je haast vergeten dat er ook nog een publiek is voor de volbloedkomedie. En dat is Frits en Freddy met lachsalvo's vanaf minuut één helemaal. De film vertelt het verhaal van twee broers die om toch nog enigszins aan de verwachtingen van hun vader (Frank Aendenboom) te voldoen met bijbels leuren. Gezien de zaken slapjes gaan, combineren ze hun stichtende handel met diefstallen bij goedmenende lieden. Tot die categorie behoort Carlo Mus (Wim Opbrouck) evenwel niet en wanneer ze denken hun slag te slaan in zijn villa, gaat alles ontzettend fout.

Van Dyck en Van den Begin maken er een feest van de gulle lach van, ook al is dit verhaal geen ordinaire dijenkletser. Hier en daar vertoont hij zelfs trekjes van het bijtend-komische Britse werk, zeg maar Lock, stock and two smoking barrels. Dat neemt niet weg dat de jokes elkaar in snel tempo opvolgen en dat van Dyck en Van Den Begin daar nagenoeg altijd bij betrokken zijn. Scenarist Marc Punt heeft niet alleen een heerlijk stel losers gecreëerd, als komisch duo vullen de twee elkaar prima aan. Ook de rest van de rolbezetting is niet minnetjes met onder anderen Lucas Van den Eynde, Tania Kloek, Jan Van Looveren, Frank Focketyn én de debuterende Erika Van Tielen.

Frits en Freddy komt uit op 15 december. Het filmaanbod in die periode is groot en de binnen- en buitenlandse concurrentie niet min. Maar Frits en Freddy moét die concurrentieslag winnen. Het project greep naast subsidies en moet daarom zo'n 350.000 bezoekers lokken om uit de kosten te komen. En dat is en blijft een aantal dat niet zo veel Vlaamse films halen. (jdr)

Website : Frits en Freddy

Geen opmerkingen: