maandag 29 november 2010

Disney maakt een eind aan zijn prinsessen

Paleisrevolutie bij entertainmentreus Disney: het bedrijf dat vele generaties kinderen trakteerde op legendarische films over Assepoester, Sneeuwwitje of Doornroosje, zet een punt achter zijn 'prinsessenfilms'.

Prinsessen en hun glamoureuze levensstijl vormen al sinds de jaren '30 een van de bekendste thema's in de Disney-tekenfilms. Het is niet voor niks dat de schilderachtige kastelen uit de films ook in elk thempark én zelfs het logo van Disney opduiken.

Maar nu valt 'voor onbepaalde tijd' het doek over dergelijke films. Het op stapel staande 'Tangled', een hedendaagse versie van het 'Rapoenzel'-sprookje, wordt het sluitstuk. Verdere projecten in het genre - zoals 'The Ice Queen', werden te elfder ure geschrapt.

Houdbaarheid

"Films en genres hebben een beperkte houdbaarheidsduur", vindt Ed Catmull van animatiestudio Pixar, die ook de animatietak van Disney leidt. "Misschien komt in de toekomst iemand met een frisse kijk op dit soort verhalen en musicals. Maar voorlopig hebben we niks dergelijks meer klaar zitten."

Reden voor de beslissing is enerzijds de nieuwe koers die men via Pixar wil varen rond 'modernere' thema's (zo plant men onder meer 'Reboot Ralph', over een verouderd computerfiguurtje), en de tegenvallende financiële resultaten van de jongste 'prinsessenfilm' 'De prinses en de kikker', die artistiek werd gelauwerd, maar aan de kassa ontgoochelde. (hlnsydney/tw)

Geen opmerkingen: